W czwartek 19 września w gościnnych progach Klubu Seniora w Ruszowicach odbyły się warsztaty historyczno-kulinarne „Z Kresów do kuchni”, które poprowadziła Pani Renata Matysiak, kustosz głogowskiego muzeum. Było to kolejne wydarzenie zrealizowane przez CBK w ramach projektu „Etnokulturalna Gmina Głogów. Aktywna edukacja regionalna”.
Głównym tematem spotkania były oczywiście kulinaria kresowe. Z wykładu dowiedzieliśmy się wiele o tym, jak wyglądały kuchnie w dawnej wschodniej Polsce, o ceremoniałach związanych z przygotowywaniem i podawaniem dań, jakie potrawy i produkty królowały na ówczesnych stołach, zarówno w bogatszych dworkach, jak i biedniejszych chłopskich chatach. Nie zabrakło także czegoś dla ciała, bowiem Kluby Seniora z Ruszowic i Serbów przygotowały kresowe potrawy, m.in. tradycyjną kutię z pszenicy i maku oraz szubę – sałatkę znaną również pod nazwą „śledzie pod pierzynką”. Również w trakcie warsztatów panie udały się do kuchni, by sprawdzić w praktyce przepis na tradycyjne bliny!
Serdecznie dziękujemy wszystkim za przybycie i aktywny udział w tym arcyciekawym spotkaniu!
(Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury EtnoPolska. Edycja 2024)